18 februari 2016

Komst bijzonder gastschip opent nieuwe steiger Maritiem Museum Haven


Komst bijzonder gastschip opent nieuwe steiger Maritiem Museum Haven

Met de komst van gastschip George Stephenson, dat door de eigenaar zelf is opgebouwd uit vele maritieme relikwieën, neemt het Maritiem Museum zijn nieuwe gastensteiger in de museumhaven in gebruik. Op maandag 22 februari om 12.00 uur trekt de kapitein aan de stoomfluit waarmee het schip wordt geopend voor publiek en de eerste rondleiding van start gaat. Museumbezoekers zijn tijdens de voorjaarsvakantie niet alleen welkom aan boord van de historische schepen in de museumhaven, kinderen kunnen ook op 24 februari deelnemen aan een workshop smeden of zich op 23 en 25 februari verkleden en op de foto als kapitein of matroos.    

Investeren in de toekomst
Het Maritiem Museum werkt aan een dynamische museumhaven waar historische en hedendaagse schepen komen en gaan, waar maritieme evenementen plaatsvinden voor jong en oud en waar gewerkt wordt op en aan een unieke collectie varend erfgoed. Samen met vele ondernemers, organisaties, kunstenaars, onderwijs en gemeente wil het museum het Maritiem District de komende jaren verder ontwikkelen tot een aantrekkelijke maritieme verblijfsplek in de binnenstad. De nieuwe gastensteiger is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.

Schip gebouwd uit verzameling maritieme relikwieën
Al in de jaren vijftig begon Servaas Strik met het opkopen van stoomketels van schepen, stoomfluiten, barometers, hulpmiddelen voor de plaatsbepaling, brandblussers, peilglazen, manometers, kompassen en dieselmotoren (met de 8 cilinder Gardner als kroonjuweel). Ruim tien jaar geleden besloot Strik om een schip te bouwen en het uit te rusten met de meest ingenieuze en toch functionele relikwieën uit zijn verzameling. Dat werd de ‘George Stephenson’. Eén van de bijzonderheden van het schip is dat naast de diesel als aandrijving er ook een stoomketel met stoommachine is opgesteld van een heuse ‘Clyde puffer’ voor de kenners. Van 22 t/m 28 februari zijn bezoekers tijdens de openingstijden van het museum dagelijks welkom in de lounge, kombuis, machinekamers en de slaapvertrekken. 

Workshop smeden en op de foto als kapitein
Op woensdag 24 februari om 10.30, 11.30 en 13.30 uur leert smid Bas kinderen alles over de techniek van het smeden en mogen ze zelf aan de slag met het bewerken van metaal. Op dinsdag 23 en donderdag 25 februari kunnen kinderen zich laten vereeuwigen op een foto als kapitein van een cruiseschip, als scheepskok of als held op de boeg van je zeilschip op weg naar de gevreesde Kaap Hoorn. De verkleedkist gaat open en de schmink komt uit de kast. Uiteraard krijgen alle jonge bezoekers een (polaroid)foto mee naar huis. 


Bijlagen en downloads

Gastschip George Stephenson
Download bestand