Eerste tentoonstelling in Nederland over energiewinning op zee
Eerste tentoonstelling in Nederland over energiewinning op zee
Offshore komt aan wal en wordt belevenis voor publiek
Rotterdam, 9 september 2016 - Midden in de wereldwijde overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie, opent het Maritiem Museum Rotterdam half december de ‘Offshore Experience'. De tentoonstelling is de eerste in Nederland over de offshore, een sector waar ons land groot in is. Hollands glorie van onze tijd, maar tegelijk onbekend en onbemind bij het grote publiek. Met het project brengt het Maritiem Museum niet alleen de zoektocht op zee naar energie uit olie, gas en wind op spectaculaire wijze in beeld, maar zet ook een innovatieve koers uit op het gebied van onderzoek, collectie, educatie en financiering.
Maritieme rocket science
Energie is van groot belang voor de economie en essentieel voor ons dagelijks leven. Zonder energie kunnen we onze mobiele telefoon niet opladen, benzine tanken of eten koken. Een derde van deze energie uit olie, gas, wind en andere bronnen wordt gewonnen op zee; offshore dus. Nederlandse bedrijven worden wereldwijd gevraagd voor complexe high tech offshore-projecten onder de meest dynamische omstandigheden. Hoe plaats je immers een windmolen op zee? Hoe zet je een platform van 30.000 ton zwaar op de centimeter nauwkeurig op de zeebodem? En hoe voorkom je een gaslek op 3 km diepte? De vraag voor de toekomst is daarom niet of we nog dieper kunnen boren of onder nog moeilijkere omstandigheden, want dat kan. Maar hoe kan het duurzamer? In een wereld waarin meningen over energie over elkaar heen buitelen, presenteert het Maritiem Museum zijn bezoekers een unieke beleving over energiewinning op zee, nu én in de toekomst.
Bezoekers wanen zich op zee en 3 km onder water
In de Offshore Experience gaan jonge en volwassen bezoekers op een uitdagende zoektocht naar energie op zee. Met veiligheidshesje aan en helm op het hoofd wanen ze zich aan boord van een offshore constructie midden op zee. Een 360 graden filmprojectie prikkelt de zintuigen. Schepen varen af en aan en helikopters landen. Speciaal voor de tentoonstelling gebouwde modellen van de nieuwste en meest geavanceerde offshore schepen laten bezoekers zien waar ze toe in staat zijn. Offshore werknemers geven een kijkje in hun leven op zee en in simulaties ervaren bezoekers zélf hoe boormeesters, kraanmachinisten, windmolenspecialisten en helikopterpiloten hun spectaculaire werk op volle zee en in gevecht met de elementen weten te klaren. Een lift brengt bezoekers naar een mysterieuze onderwaterwereld. Van net onder het zeeoppervlak tot 3 km diep. Het avontuur eindigt in de toekomst. Bezoekers stemmen op het beste duurzame idee voor energiewinning op zee. Komt dat van een professionele offshore ingenieur of van een 18-jarige TU-student?
Gamechanger
Met de Offshore Experience realiseert het Maritiem Museum een gamechanger in maritiem museumland. Naast het ontwikkelen van de tentoonstelling rekt het museum de grenzen op van de Nederlandse maritieme erfgoedcollectie door offshore toe te voegen aan zijn verzamelbeleid. Het doet uitgebreid wetenschappelijk onderzoek naar de geschiedenis van de offshore sector in samenwerking met de Erasmus Universiteit en zet een innovatieve koers uit op het gebied van techniekeducatie en projectfinanciering.
Meer dan vijfenveertig partners
Meer dan vijfenveertig bedrijven uit de offshore sector en vele fondsen, waaronder de Bankgiroloterij, financieren 2/3 van het project en dragen bovendien bij in de vorm van kennis en collectie. De Offshore Experience is tevens te programmeren als onderwijslocatie voor basis-, voortgezet en beroepsonderwijs. Daarmee vormt de tentoonstelling de basis van een nieuw op te zetten techniek-educatieprogramma in het museum dat aansluit op het Nationaal Techniekpact 2020. Overheid en sociale partners markeren met dit pact een langjarige aanpak om te zorgen voor meer technisch geschoolde vakmensen.
De Offshore Experience is 7 jaar te zien in het Maritiem Museum Rotterdam en wordt elk jaar geupdate.
Het Maritiem Museum bedankt de partners van de Offshore Experience voor hun financiële en inhoudelijke bijdrage:
Bedrijven:
Heerema Marine Contractors, IRO, Van Oord Dredging and Marine Contractors B.V.,
Wärtsilä Netherlands B.V., SBM Offshore N.V. ,Huisman Equipment B.V.,
Bluewater Energy Services B.V., Royal IHC, Allseas Group S.A.,
Seaway Heavy Lifting, Tideway B.V., Oranje-Nassau Energie B.V., Teijin Aramid BV, Saab Seaeye Ltd., JB Systems, MARIN, Jumbo, Iemants N.V. , Peterson, ENGIE E&P Nederland B.V., HSM Offshore BV, GustoMSC B.V., TOS Netherlands B.V., STC-Group, Navingo B.V., Vroon B.V., Van Beest B.V, Falck, Volker Staal en Funderingen B.V., RedWave BV, Gunneman Group IMO, Hydac BV, Sif Group BV, Nature group, InterDam B.V., Primo Marine, RH Marine Netherlands B.V., International Paint (Nederland) BV onderdeel van AkzoNobel, Intramar Insurances, Scheepvaartkrant, Halliburton BV, Bureau Veritas Marine Netherlands, AncoferWaldram Steelplates bv, Koninklijke Niestern Sander Scheepsbouw B.V., Stemat bv, Fugro N.V., IHC Hytec BV, Rederij Groen, Seascape BV, TNO, Ulstein Design & Solutions B.V.
Fondsen:
BankGiro Loterij, Mondriaan Fonds, Stichting VSBfonds, Stichting Bevordering van Volkskracht, Stichting Zabawas, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Ondersteuningsfonds N.I.S.S., Vaderlandsch Fonds ter Aanmoediging van 's-Lands Zeedienst, Van Cappellen Stichting, G.Ph. Verhagen-Stichting, Erasmusstichting, Stichting Swart-van Essen, Directie der Oostersche Handel en Rederijen, Dorus Rijkers Fonds, Stichting Job Dura Fonds, Janivo Stichting, Stichting Doelwijk, Van der Mandele Stichting, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, STOER, Stichting Physico Therapeutisch Instituut, Rotterdamse Stichting Blindenbelangen, Stichting Blindenhulp, Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden, Mr. A. Fentener van Vlissingen Fonds, Stichting Verolme Trust.