23 september 2016

Nieuwe expo Brainwaves over maritieme innovaties in Maritiem Museum

NIEUWE TENTOONSTELLING BRAINWAVES OVER MARITIEME INNOVATIES
Blik op de toekomst van de scheepvaart

Vanaf 1 oktober worden in de nieuwe tentoonstelling Brainwaves van het Maritiem Museum vijf actuele Nederlandse maritieme innovaties getoond en de successen en de tegenslagen van het ontwikkelproces uiteengezet.

Langgerekt proces van brainwaves
Het bruist van de energie in de maritieme industrie! Er borrelen in Nederland allerlei innovatieve ideeën op die de sector veiliger, sneller of goedkoper kunnen maken. In deze tentoonstelling maken bezoekers kennis met vijf hedendaagse maritieme innovaties in de scheepvaart en scheepsbouw. Ze ontdekken welke brainwaves nodig zijn om van een briljant idee een briljant product te maken. Want technische kennis en voldoende financiering alleen zijn niet genoeg. Deze tentoonstelling is een co-productie met Stichting Ondersteuningsfonds Nationaal Instituut voor de Scheepvaart en Scheepsbouw. Het NISS verleent op verzoek financiële ondersteuning aan projecten met een innovatief maritiem onderwerp en bestaat nu 100 jaar.

Het nieuwste van het nieuwste
In Brainwaves worden in een hightech omgeving vijf innovaties uit ons waterland getoond. Dit varieert van een opvouwbare container tot een systeem waarmee je met magneten kunt aanmeren. Onmisbare innovaties zou je denken. Alle innovaties lopen op een gegeven moment in het ontwikkelproces toch tegen uitdagingen aan, die te maken hebben met financiering, timing of bijvoorbeeld wetgeving. Dergelijke problemen laten zien dat het heel wat doorzettingsvermogen, creativiteit en ondernemerschap vereist om een innovatie uiteindelijk succesvol op de markt te kunnen brengen. Iets waar de bezoeker in deze tentoonstelling alles over leert. En wat voor innovaties gaat de toekomst ons brengen? Allerlei knappe koppen, creatieve breinen en visionairs lieten voor de tentoonstelling hun gedachten hierover gaan.

Burgemeester Aboutaleb:“Ik denk dat 3D printing de haven helemaal zal veranderen. Het maakt innovatieve productie dicht bij huis mogelijk en dat heeft consequenties voor de maakindustrie én de containeroverslag.”

Familie-innovatiedag
Tijdens de herfstvakantie, die in het teken staat van het 25 jarig bestaan van kinder-doe-expo Professor Plons, wordt een familie-innovatie-dag gehouden op 15 oktober. Het Maritiem Museum organiseert een dag over maritieme ontwikkelingen, brainwaves en innovaties die jong en oud uit de startblokken laat gaan om de maritieme sector een stapje verder te helpen. Samen met Professor Plons en zijn vriend Mecha Mo gaan kinderen aan de slag om met allerlei bijzondere materialen en objecten creatieve uitvindingen te doen. Wie weet wordt het wel de nieuwste maritieme innovatie. Ook worden hun hersenen getraind met allerlei testjes en oefeningen, waarbij ze hun creativiteit inzetten om het onderste uit de kan te halen.

De tentoonstelling 'Brainwaves, maritieme innovaties' is te zien van 1 oktober 2016 t/m 24 september 2017. 


Bijlagen en downloads

Opvouwen 4FOLD container in de Waalhaven tijdens laatste testfase_Foto Holland Container Innovations 2014.jpg
Download bestand
Prototype 2 van het Intelligent Docklocking Systeem iDL wordt getest_Foto Mampaey april 2015.JPG
Download bestand
Fast Crew Supplier 5900 Dona Angela Maria T_Damen Shipyards_voor Naviera Integral_Foto Damen Shipyards 2009.jpg
Download bestand
voorraden worden gehesen vanaf een standaard Noordzee lichter met de inzet van een T700 op werkplatform Goliath_Foto Barge Master 2013.jpg
Download bestand
Zo zou de kantelsluis er uit gaan zien en moeten gaan werken_ Foto Animatie Royal HaskoningDHV.jpg
Download bestand
De Roeiers Vereniging Eendracht zorgen nu nog in de Rotterdamse haven voor het afmeren_Foto Freek van Arkel 2012.jpg
Download bestand