05 september 2017

Persbericht: 'Oosterschelde' viert 100 jaar bestaan bij Maritiem Museum Rotterdam

Persbericht: ‘Oosterschelde’ viert 100 jarig bestaan bij Maritiem Museum Rotterdam

Op 9 september wordt het 100 jaar bestaan van de Rotterdamse driemaster ‘Oosterschelde’ in de Maritiem Museum Haven gevierd. De ‘Oosterschelde’ is de laatste vertegenwoordiger van een vloot driemastschoeners die een eeuw geleden onder Nederlandse vlag voer.

Feest in de Maritiem Museum Haven!
Deze feestelijke dag (11:00-16:00 uur) kunnen de bezoekers van het Maritiem Museum een kijkje nemen aan boord en niet alleen bij de Oosterschelde maar ook bij rivierzeilschip 'Helena'. De ‘Helena' is een tweemast stevenaak uit 1875 en is het oudste ijzeren zeilende binnenvaartschip van Nederland. De middag wordt opgeluisterd met muziek, er zijn activiteiten voor de kinderen en ook aan de innerlijke mens wordt gedacht

Boeiend verhaal
Vijfentwintig jaar geleden werd de ‘Oosterschelde’, met behulp van Rotterdamse bedrijven, instellingen en particulieren grondig gerestaureerd. Het schip kwam weer onder zeil en werd daarna ingezet voor de chartervaart. Het verhaal van de ‘Oosterschelde’ wordt deze middag om 15:00 uur verteld door Frits Loomeijer, algemeen directeur Maritiem Museum en Gerben Nab, directeur Rederij Oosterschelde.

Dagprogramma voort genodigden en bezoekers van het Maritiem Museum Rotterdam
11:00 uur Muzikale opening met Reinier Sijpkens
12:00 uur Steelband Marinierskapel
13:00 uur Burgemeester Aboutaleb heet jongeren JINC welkom aan boord
14:00 uur Steelband Marinierskapel
15:00 uur Lezing Gerben Nab en Frits Loomeijer
16:00 uur Einde dagprogramma

De 'Oosterschelde' is over de hele wereld en is een graag geziene gast bij maritieme evenementen en neemt ook vaak met succes deel aan tallship races. Deze driemastzeilschoener is door ministerie van OCW erkend als monument van grote cultuurhistorische waarde en echte zeilfanaten dromen dan ook van een avontuurlijke reis met dit monumentale schip. Dit jaar heeft rederij Oosterschelde in samenwerking met JINC Rotterdam een educatief programma ontwikkeld waarbij jongeren uit sociaaleconomische achterstandswijken de mogelijkheid krijgen om mee te varen. Burgemeester Aboutaleb zal deze middag de eerste groep deelnemers aanmonsteren.


Bijlagen en downloads

Oosterschelde_Maritierm_Museum -Rotterdam.jpg
Download bestand
Oosterschelde2_Maritiem _Museum_Rotterdam.jpg
Download bestand