17 januari 2019

Persbericht: Zeemonsters duiken op in Rotterdam

Zeemonsters duiken op in Rotterdam

Nieuwe familietentoonstelling in Maritiem Museum

Dit voorjaar kan het monster van Loch Ness zomaar opduiken in de Maritiem Museum Haven en zeemeermin-gezang over de Coolsingel klinken. Op 31 maart opent het Maritiem Museum Rotterdam namelijk de familietentoonstelling Zeemonsters (4+), waarin gezinnen de werelden van zes waterwezens ontdekken. Voor deze expo is samengewerkt met het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, waardoor bezoekers er ook achter komen, welke zeedieren achter de spannende verhalen schuilgaan.

Bezoekers gaan in deze nieuwe familietentoonstelling op onderzoek uit. Ze nemen het monster van Loch Ness onder de loep, ontmoeten mega-octopus Kraken, een reuzenkrab en zeemeerminnen. Maar er is ook een grote schildpad die doet alsof hij een eiland is en zelfs de walvis die Jonas opat. Allemaal fantasie? Of zouden ze echt kunnen bestaan? Een expo voor gezinnen met kinderen vanaf 4 jaar, waarin niets is wat het lijkt.

Zeemeermin of zeehond?

Verhalen over zeemonsters zijn al eeuwen oud, vertelt conservator Irene Jacobs. “Vroeger reisden zeelui maandenlang onder barre omstandigheden over de baren. Dan kon het zomaar gebeuren dat je een zeehond op een zandbank, vanaf een afstandje, aanzag voor een zeemeermin.” In de Middeleeuwen geloofden mensen dat zeemonsters echt bestonden. Daarom zijn ze ook terug te vinden op oude zeekaarten, waarvan een aantal bijzondere exemplaren in deze tentoonstelling te bewonderen is. Tegenwoordig zijn we nog steeds geïntrigeerd door wat in de diepzee leeft. “Als wetenschappers op kilometers onder het wateroppervlak een dier ontdekken of ergens een vreemde schaduw wordt gespot, vinden we dat fascinerend.”

Monsters én echte beesten

Door een samenwerking met het Natuurhistorisch Museum krijgen, naast de monsters, ook échte beesten aandacht in Zeemonsters. Bezoekers kunnen zien, hoe lang hun arm is vergeleken met de tentakel van een reuzenoctopus of ze bekijken een walvispiemel van heel dichtbij. Kees Moeliker, directeur van het Natuurhistorisch Museum: “Er gaat natuurlijk wel eens een schelp of een ander zeediertje als bruikleen naar het Maritiem Museum, maar de expositie over zeemonsters is een buitenkans voor een innige samenwerking. Met ons aan boord is de kans groot dat er binnenkort een vreselijk monster de museumhaven inzwemt!”

In de buik van een walvis

Eén van de monsters die in deze expo in de schijnwerpers staat, is de walvis. Met z’n dertig meter is hij het grootste zoogdier dat in de zee leeft. Geen wonder dat mensen vroeger dachten, dat zo’n beest je in één hap kon verslinden. In de Bijbel, Koran en Thora staat bijvoorbeeld het verhaal van Jonas, een profeet die op de vlucht sloeg. Hij werd opgegeten door een walvis, maar later gelukkig weer uitgespuugd. Zou zoiets echt kunnen gebeuren? In Zeemonsters stappen bezoekers zelf in de buik van een walvis, om daar achter te komen.

Houd onze website in de gaten voor meer informatie: https://www.maritiemmuseum.nl/tentoonstellingen/zeemonsters! ‘Zeemonsters’ (4+) is te zien van 31 maart 2019 t/m september 2021 in het Maritiem Museum Rotterdam. 


Bijlagen en downloads

Campagnebeeld Zeemonsters (staand) - beeld: Taken by Storm & Rutger Prins
Download bestand
Campagnebeeld Zeemonsters (liggend) - beeld: Taken by Storm & Rutger Prins
Download bestand