11 februari 2019

Basisschoolleerlingen verslaan maritieme experts met beste idee voor toekomst van energie

Basisschoolleerlingen verslaan maritieme experts met beste idee voor toekomst van energie

Krijg nieuwe energie tijdens voorjaarsvakantie in het Maritiem Museum

De ‘Zoutvanger' van Tom, Thijs en Wessel van basisschool St. Michaël uit Rotterdam, is door de bezoekers van de ‘Offshore Experience’ in het Maritiem Museum Rotterdam uitgeroepen tot het beste idee voor duurzame energie op zee in 2018. Hiermee verslaan de leerlingen onder andere studenten van TU Delft en technisch ingenieurs uit de maritieme industrie. Deze voorjaarsvakantie krijgt de tentoonstelling Offshore Experience ‘nieuwe energie’ met acht nieuwe innovatie ideeën voor de toekomst van energiewinning op zee . Een jaar lang kunnen bezoekers stemmen op hun favoriet van 2019. In de voorjaarsvakantie is het Maritiem Museum ook op maandag open. 

Zoutvanger 
De winnaars brengen binnenkort een bezoek aan maritiem kennisinstituut MARIN waar zij een rondleiding krijgen en met een expert over hun idee kunnen sparren. Het idee van de leerlingen van basisschool St Michael, die inmiddels op de middelbare school zitten, is dat zij het zout uit het zeewater ‘vangen’ en gebruiken om energie op te wekken. Het water stroomt door een pijp met een temperatuur van 500 graden. Hierdoor verdampt het water en blijft het zout over. Het zout valt vervolgens op een metalen plaat die onder stroom staat. Door de stroom vindt er een chemische reactie plaats (elektrolyse) die het zout omzet in elektriciteit. Een deel van de opgewekte elektriciteit wordt gebruikt om de installatie zelf van stroom te voorzien, de rest wordt via pijpleidingen naar het land vervoerd. 

Programma voorjaarsvakantie 
Tijdens de voorjaarsvakantie kunnen bezoekers in de Offshore Experience stemmen op de acht nieuwe ideeën van basisschool- en technasia-leerlingen, studenten en maritieme experts. Daarnaast kunnen bezoekers de familietentoonstelling ‘Zeekastelen’ en ‘Expeditie Knappe Koppen’ met astronaut André Kuipers ontdekken of aan boord stappen van de historische schepen in de museumhaven. Op 25 en 27 februari maken kinderen in de workshop ‘stopmotion’ animaties door foto’s in razendsnel tempo achter elkaar af te spelen. Op 1 maart maken kinderen kennis met verschillende muziekinstrumenten en sluiten de workshop af met een zeemeerminnen- en zeeroversconcert in de entreehal. De workshops zijn gratis op vertoon van een entreebewijs. 

Offshore Experience, de zoektocht naar energie
In de ‘Offshore Experience’ gaan bezoekers op een uitdagende zoektocht naar energie op zee. Ze wanen zich door de 360 graden filmprojectie aan boord van een platform op zee. Ze ervaren zélf hoe boormeesters, kraanmachinisten, windmolenspecialisten en helikopterpiloten hun uitdagende werk midden op zee weten te klaren. Wie lukt het bijvoorbeeld om als marshaller een helikopter naar het platform te begeleiden? Om bij drie meter hoge golven een container vanaf een schip aan boord van het platform te hijsen? Om de meest geschikte locatie voor een windmolen op zee te vinden?


Bijlagen en downloads

Winnaar ontwerpwedstrijd Maritiem Museum
Download bestand
Winnaar ontwerpwedstrijd Maritiem Museum
Download bestand
Winnaar ontwerpwedstrijd Maritiem Museum
Download bestand