Persbericht: Drakenbootfeest bij het Maritiem Museum Rotterdam

Op vrijdag 7 juni viert het Maritiem Museum Rotterdam het Drakenbootfeest ‘Duanwu Jie’. Hiermee brengt het museum de 40-jarige stedenband tussen Shanghai en Rotterdam onder de aandacht. Ook wordt een nieuwe Chinese vitrine geopend met een impressie van de tentoonstelling ‘Introduction of the China Ancient Maritime Technology’ in het Maritime Museum in Shanghai.

In de Maritiem Museum Haven liggen drakenboten van de Nederlandse kampioen, de ‘River Dragons’, en de middag wordt opgeluisterd met een miniconcert op Chinese traditionele harp, Kung Fu demonstraties, Leeuwendans, Chinese hapjes en ambachten.

Feest in de Maritiem Museum Haven
‘Duanwu Jie’ is een belangrijke Chinese feestdag en wordt ieder jaar op de 5e dag van de 5e maand, volgens de Chinese kalender, gevierd. Dit jaar viert het Maritiem Museum deze feestdag ook om de 40-jarige stedenband tussen Shanghai en Rotterdam onder de aandacht te brengen. Met het openen van de nieuwe Chinese vitrine, met de impressie van de tentoonstelling ‘Introduction of the China Ancient Maritime Technology, verstevigt het Maritiem Museum de samenwerking het Maritime Museum in Shanghai.

Programma
Vanaf 14:00 uur zijn de drakenboten van de River Dragons, in samenwerking met de Drakenbootvereniging Nederland, aanwezig in de Maritiem Museum Haven en om 19:00 uur is er een demonstratie drakenbootvaren door de Nederlandse kampioen. Aan de kade kan het publiek genieten van Chinese hapjes, drankjes en zijn er demonstraties van Chinese ambachten. Om 16:00 uur geven Chinese studenten van het Conservatorium in Den Haag een miniconcert op Chinese traditionele harp, gevolgd door Kung Fu demonstraties en de traditionele Leeuwendans.

Zustersteden
China en Nederland zijn twee belangrijke maritieme naties. Al vanaf het eind van de 16de eeuw ontmoeten Chinezen en Nederlanders elkaar, op hun zoektocht naar producten die Oost en West elkaar kunnen bieden, zoals thee en specerijen. De eerste concrete en succesvolle stappen van Chinezen om in Nederland zaken te doen, stammen uit de jaren zeventig. Met name Rotterdam, destijds de grootste haven ter wereld, heeft een grote aantrekkingskracht op de Volksrepubliek China. Een belangrijke mijlpaal vormt de verbintenis tussen Rotterdam en Shanghai in 1979. Tot op de dag van vandaag is de zusterstadrelatie voor beide havensteden van enorm economisch en strategisch belang. Waar Rotterdam de 'Gateway to Europe' is voor China, is Shanghai de 'Gateway to China' voor Nederland.


Bijlagen en downloads

Maritiem_Museum_Rotterdam_River_Dragons_Fotografie_Kim_Ament.JPG
Download bestand
Maritiem_Museum_Rotterdam_River_Dragons_Fotografie_Wysłane z aplikacji Poczta (2).jpg
Download bestand
Maritiem_Museum_Rotterdam River_Dragons-fotografie_Wysłane z aplikacji Poczta.jpg
Download bestand