10 januari 2020

Persbericht: Maritiem Museum organiseert talkshow over de plastic soep

Maritiem Museum organiseert talkshow over oplossingen voor de plastic soep


Op vrijdagavond 24 januari om 20.00u organiseert het Maritiem Museum Rotterdam een talkshow over het mondiale probleem van de ‘plastic soep’. The Ocean Cleanup, The Great Bubble Barrier en WasteShark vertellen wat zij doen om dit op te lossen. Plastic uit de oceanen en rivieren halen is één deel van de oplossing, maar wat gebeurt er daarna? Rotterdamse innovatoren laten zien hoe zij het recycle plastic bewerken en hergebruiken.

Gedurfde maritieme innovaties als deel van de oplossingen voor de plastic soep
Op vrijdagavond 24 januari om 20:00u organiseert het Maritiem Museum Rotterdam een talkshow over de plastic soep en vertellen drie innovatieve maritieme organisaties in het Maritiem Museum wat zij doen om dit mondiale probleem op te lossen. Jasper van Eijk, project engineer rivers van The Ocean Cleanup, vertelt over de 'Interceptor'. Deze nieuwste uitvinding van het team van Boyan Slat, sinds enkele maanden te gast in de Maritiem Museum, verwijdert plastic uit de rivieren voordat het de oceaan bereikt. The Great Bubble Barrier is een andere uitvinding waarbij het plastic naar de oevers van de rivier wordt gedreven door middel van luchtbubbels. Francis Zoet, vertelt hoe ze samen met twee vriendinnen op het idee kwamen en hoe het er inmiddels voor staat. De van oorsprong Zuid-Afrikaanse tech-ondernemer Richard Hardiman vertelt over de veelbewogen ontstaansgeschiedenis van de WasteShark. Met zijn uitvinding, geïnspireerd door de walvishaai (whale shark), haalt hij plastic uit de haven van Rotterdam.

De soep hebben we, maar wie heeft de ballen om het op te lossen?
Plastic uit de oceanen en rivieren halen is één deel van de oplossing, maar wat gebeurt er daarna? In het tweede deel van deze avond laten Rotterdamse innovatieve initiatieven zien hoe zij het recycle plastic bewerken en hergebruiken.Creatief directeur, Frans Taminiau, van Community Plastics laat zien hoe ze huishoudelijk plastic samen met wijkbewoners verwerken tot waardevolle producten. Ramon Knoester, CEO en oprichter van Recycled Island, laat zien hoe ze plastic in de Rotterdamse haven verzamelen en het weer teruggeeft in vorm van groene drijvende eilanden om zo de biodiversiteit te bevorderen in de haven.

"Het Maritiem Museum vertelt het verhaal van de impact van de maritieme wereld op ons leven, vroeger, vandaag en morgen. Met deze talkshow brengen we maritieme innovaties bij elkaar en nodigen we uit tot een debat over mogelijke oplossingen voor plastic soep. We hopen hiermee verdere innovaties te stimuleren. Het zou mooi zijn als we onze bezoekers, waaronder hopelijk veel studenten, maritiem experts en technici, inspireren tot verder onderzoek." - Bert Boer, algemeen directeur Maritiem Museum Rotterdam

Een aan plastic verslaafde zeemeermin?
De talkshow wordt omlijst door zangeres en stemkunstenaar Stefanie Janssen die een voorproefje geeft van de sprookjesopera Undine. Een ecologisch sprookje over de magie tussen mensen en niet-mensen. Het verhaal van een, aan plastic verslaafde, zeemeermin.

Tickets zijn nu online te koop
Tickets voor de talkshow over de 'plastic soep met ballen' zijn nu te koop op www.maritiemmuseum.nl/tickets
Studenten, Vrienden van het museum, sponsoren en partners van het museum krijgen gratis toegang.


Bijlagen en downloads

Interceptor in de Maritiem Museum Haven
Download bestand
Interceptor in de Maritiem Museum Haven
Download bestand