12 november 2020

Persbericht: Maritiem Museum gaat dialoog aan over kunst met koloniaal verleden

Maritiem Museum gaat dialoog aan over kunst met koloniaal verleden

Museum vraagt feedback van publiek en experts om complete verhaal te vertellen

Het Maritiem Museum Rotterdam gaat de dialoog aan met museumbezoekers en experts over het tentoonstellen van collectie met een koloniaal verleden. Daarom houdt het museum op 26 november een online dialoogmiddag en vraagt bezoekers om hun mening. Een panel bestaande uit diverse deskundigen onder leiding van schrijver Abdelkader Benali zal discussiëren over het tentoonstellen van kunst die de zeevarende geschiedenis toont in volle glorie, in de wetenschap dat deze periode een sterke schaduwkant heeft.

Maritieme Meesterwerken
Er zijn meerdere aanleidingen om een dialoog over kunst met een koloniaal verleden aan te gaan. Allereerst de aankomende tentoonstelling Maritieme Meesterwerken, die het Maritiem Museum in samenwerking met Boijmans van Beuningen vanaf februari 2021 presenteert en zes eeuwen maritieme schilderkunst toont aan het publiek. Een deel van de tentoongestelde werken toont het Nederlandse perspectief van die tijd, maar vertelt niet het hele verhaal met aandacht voor de verschillende perspectieven in de samenleving. En dat is nadrukkelijk wat het museum juist wel wil doen, samen met de stad en z’n bewoners. Daarnaast is het onderzoek naar het Rotterdamse slavernijverleden, waarvan de uitkomsten zaterdag bekend werden, een belangrijk moment van reflectie voor het Maritiem Museum dat het maritiem erfgoed van de havenstad namens alle Rotterdammers beheert, onderzoekt en presenteert.

Abdelkader Benali
Aan de dialoogmiddag doen verschillende deskundigen mee. De middag staat onder leiding van schrijver Abdelkader Benali en is live te volgen via de website van het Maritiem Museum Rotterdam. De uitzending start om 14.00 uur.

Expositie
Om de mening van het publiek te verzamelen, is vanaf vorige week een presentatie met enkele kunstwerken te zien aan de Blaakzijde van het Maritiem Museum Rotterdam. De bezoeker kan zijn of haar mening geven via een formulier of online deelnemen via www.maritiemmuseum.nl/dialoog. De suggesties van de museumbezoekers zullen worden voorgelegd aan de experts en spelen een rol in de keuzes van het museum bij het vertellen van verhalen over kunstwerken met een relatie tot het koloniaal verleden.