Persbericht: Maritiem Museum Rotterdam benoemt twee nieuwe Raad van Toezicht leden
PERSBERICHT
Maritiem Museum Rotterdam benoemt twee nieuwe Raad van Toezicht leden
Op voordracht van de Raad van Toezicht van het Maritiem Museum heeft het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam de benoeming bekrachtigd van twee nieuwe Raad van Toezicht leden, Michiel Spanjaart en Louis Kanters die het voorzitterschap per 1 september zal overnemen van Roland Pechtold.
Michiel Spanjaart (50 jaar) treedt per 15 juli toe tot de Raad van Toezicht. Hij is de opvolger van Haco van der Houven van Oordt, die sinds juli 2014 het juridisch geweten van de Raad van Toezicht is geweest. Mr.dr. Michiel Spanjaart is als advocaat werkzaam in Rotterdam, is als docent verbonden aan de Erasmus Universiteit en als gastdocent aan de National University of Singapore. Hij is expert op het terrein van handel, vervoer en verzekeringsrecht, met een specialisatie op het gebied van zeerecht – specialisaties die ook raken aan de aandachtsgebieden van het Maritiem Museum.
Louis Kanters (57 jaar) zal per 1 september Roland Pechtold opvolgen, die sinds februari 2014 het voorzitterschap van de Raad van Toezicht heeft bekleed. Na een loopbaan in de maritieme logistiek zet Kanters zich sinds 2019 in ten behoeve van de culturele sector, onder meer als voorzitter van Sinfonia Rotterdam en bestuurslid van Dordts Museum het Patriciërshuis. Het grote netwerk van de heer Kanters in de Rotterdamse haven en zijn ervaring met toezichthoudende functies in de culturele en erfgoedsector kunnen zorgen voor een verdere verrijking van de kennis en kunde binnen de RvT en een uitbreiding van het netwerk van het museum.
Streven naar continuïteit
Roland Pechtold en Haco van der Houven van Oordt treden beiden tussentijds terug uit hun tweede zittingstermijn om een geleidelijke vernieuwing van de Raad van Toezicht mogelijk te maken en daarbij de continuïteit binnen de Raad te borgen. De Raad van Toezicht zal met ingang van september bestaan uit Louis Kanters (voorzitter), Madelon Bangma-Tjaden, Gyzlene Kramer-Zeroual, Janelle Moerman, Michiel Spanjaart en René de Vries. De Raad van Toezicht ziet toe op het beleid van de directie en staat de directie terzijde met advies.
Terugblik op afgelopen periode en vooruitblik
Sedert de fusie met Het Havenmuseum in 2015 heeft het Maritiem Museum een spectaculaire groei doorgemaakt, met wapenfeiten als de opening van de Offshore Experience in 2016, de toekenning van de BGL Museumprijs in 2018, het aantreden van een volledig vernieuwde directie in 2018/2019, een vernieuwing en vergroting van de diversiteit binnen de Raad van Toezicht en – tot aan de coronacrisis – gestaag toenemende bezoekersaantallen. De vertrekkende Raad van Toezicht leden zijn trots op wat er in de afgelopen jaren door het museum is bereikt en ook trots op de veerkracht die de organisatie, ook in deze huidige moeilijke periode, kenmerkt. Het museum toont ambitie bij het initiëren van grootschalige museale projecten en het vergroten van het publieksbereik, maar schrikt evenmin terug voor het nemen van ingrijpende en pijnlijke organisatorische maatregelen als die nodig zijn om de continuïteit van het museum te verzekeren.
Met het einde van de coronacrisis in zicht, de opening deze zomer van het monumentale nieuwe Leuvepaviljoen en het ambitieuze restauratieproject van de Stadsgraanzuiger 19 dat het komende jaar met steun van de Vlaamse overheid zal worden gerealiseerd, kijkt de Raad van Toezicht met voldoening terug op een dynamische tijd. De nu terugtredende leden zijn er trots op dat zij in deze cruciale periode deel hebben mogen uitmaken van het Maritiem Museum en wensen hun beoogde opvolgers veel succes en een even inspirerend speelveld. Het Maritiem Museum dankt beide terugtredende Raad van Toezicht leden voor hun grote inzet ten behoeve van het museum gedurende de afgelopen jaren.