PERSBERICHT | Restauratie van ‘s werelds laatste operationele stoomgraanzuiger kan door dankzij Vlaamse steun

- Persbericht i.s.m. Kabinet van de Vlaamse minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed -

Restauratie van ‘s werelds laatste operationele stoomgraanzuiger kan door dankzij Vlaamse steun

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor voortzetting van de restauratie van de laatste operationele stoomgraanzuiger in de wereld: de Stadsgraanzuiger 19. De Vlaamse overheid kent hiervoor een premie van 458.240,00 euro toe. “De Antwerpse Stadsgraanzuiger 19 is de enige bewaarde operationele stoomgraanzuiger in de wereld. De kraan werd in 1985 door het Maritiem Museum Rotterdam gekocht en belandde zo in Nederland. Het MAS (Museum aan de Stroom, Antwerpen) en het Maritiem Museum Rotterdam werkten een ‘co-ouderschapsplan’ uit voor dit schip. De Stadsgraanzuiger zal afwisselend in Antwerpen en in Rotterdam te bezoeken zijn, zegt minister Diependaele. “Met dit partnerschap nemen voor het eerst in de geschiedenis twee grote musea in verschillende landen de verantwoordelijkheid voor maritiem toperfgoed. Deze graanzuiger is zowel voor Vlaanderen als Nederland van enorme betekenis.”

Directeur Maritiem Museum Rotterdam, dhr. Bert Boer: “De restauratie van de graanzuiger is het schitterende resultaat van de inspanningen van veel mensen en organisaties. Dit zijn allen partijen, die meehelpen om dit unieke - en in de geschiedenis van de Rotterdamse en Antwerpse havens zeer belangrijke - maritiem erfgoed te behouden.”

De afgelopen maanden werd al veel werk verricht op een werf in Friesland: de deuren en ramen zijn vervangen; het onderwaterschip, de weegkamer en de stootlijsten aangepakt, en het meeste schilderwerk (binnen en buiten) is gedaan. Dit was mogelijk dankzij de eerste beheerspremie van 1 miljoen. Verschillende beeldbepalende details aan dek, zoals de scepters en de deuren van de machinekamerkap, zijn in oude stijl hersteld. Momenteel werkt het restauratieteam aan de tuigage. De komende tijd zijn de stoominstallatie, de vacuümpompen en de elektrische installatie van Stadsgraanzuiger 19 aan de beurt. Ook zullen in de tweede helft van 2022 de verblijfruimtes weer hun oorspronkelijke uitstraling terug krijgen.

Wat is een graanzuiger?
Een graanzuiger is een soort grote stofzuiger op een drijvend ponton. De stoomketel produceert stoom die een compound stoommachine in beweging zet. De stoommachine drijft twee enorme vacuümpompen aan die door onderdruk in de recipiënt een luchtstroom creëren waarmee graan door middel van zuigleidingen uit het ruim van zeeschepen wordt gezogen. Het graan werd in partijen van 3000 kilogram afgewogen en overgeslagen op binnenvaartschepen. De machinekamer en de ketelruimte geven een indrukwekkend beeld van de mogelijkheden van stoomaandrijving. De verblijfsruimtes zijn dan weer interessant om het leven aan boord van de Stadsgraanzuiger 19 te begrijpen. In 2018 werd de graanzuiger beschermd als varend erfgoed.


Bijlagen en downloads

Maritiem_Museum_Rotterdam_graanzuiger_foto_Marco_de_Swart27.JPG
Download bestand
Maritiem_Museum_Rotterdam_graanzuiger_foto_Marco_de_Swart17.JPG
Download bestand
Maritiem_Museum_Rotterdam_graanzuiger_foto_Marco_de_Swart38.JPG
Download bestand
Maritiem_Museum_Rotterdam_graanzuiger_foto_Marco_de_Swart42.JPG
Download bestand