21 juli 2022

Persbericht: Maritiem Festival laat Maritiem Museum Haven bruisen

Maritiem Festival laat Maritiem Museum Haven bruisen

Het Maritiem Museum Rotterdam sluit de zomer bruisend af met het Maritiem Festival (27 augustus t/m 4 september). In de weekenden is er een vol programma voor jong en oud en liggen de schepen in de Maritiem Museum Haven boord aan boord. De havenkranen komen in actie en met vrolijke optredens en workshops zwieren we de zomer uit! Kaarten zijn al verkrijgbaar via de website van het museum. 

Kom kijken naar het optreden van trapeze-artiesten in de havenkranen en geniet van zeemansliederen. In de weekenden is er van alles te doen, speciaal ook voor families met kinderen. Op het kidsplein direct naast het museumgebouw kunnen bezoekers met een ticket meedoen aan workshops, zoals zeilen beschilderen, en varen met modelbootjes. Ook is er een interactief klaslokaal bij het terras van ijssalon Loeve, waar van alles te beleven is. In het Paviljoen doen bezoekers mee met workshops smeden of houten bootjes bouwen. Zowel de museumschepen als de vele gastschepen zijn open voor publiek, van bijzondere zeilschepen tot stoere stoomsleepboten. 

Zeebenen 

Het festivalprogramma geeft bezoekers zeebenen. Zo wordt de app Waterwalks tijdens het Maritiem Festival bij het brede publiek geïntroduceerd. Met deze app kan iedereen meebouwen aan een informatieve kaart van de oevers van de Maas, en informatie toevoegen over schepen, architectuur en natuur.  

Stap aan boord voor een rondvaart door het Maritiem District of op de Nieuwe Maas. Doe mee met een van de clinics sloeproeien in de St Ayles skiff, een snelgroeiende klasse. Of draag een steentje bij aan een schonere haven en kom plastic vissen met Green Kayak of Plastic Whale. 

Circulair 

De hele zomer vissen we de haven schoon. Maar wat als opgevist plastic niet alleen afval is, maar ook weer opnieuw gebruikt kan worden als grondstof? Met schoolkinderen en buurtbewoners gaan we het opgeviste plastic onderwerpen aan een sorteerproef, een initiatief van de gemeente Rotterdam, in samenwerking met de Universiteit van Wageningen en World Port Clean Up. Deze sorteerproef geeft inzicht in wat er kan worden hergebruikt, zodat we anders naar afval gaan kijken. 

Ook bij onze workshops werkt het museum circulair. Voor een activiteit van Sail a Future beschilderen kinderen oude zeilen, waarna er tassen van gemaakt worden. De houten bootjes, die kinderen kunnen bouwen met begeleiding vanuit het Hout & Meubilerings College, maken we van restmateriaal dat zowel het HMC als het Maritiem Museum dit jaar verzamelden.  

Foto-expo Wereldhavendagen op de gevel 

Op de gevel van het hoofdgebouw van het Maritiem Museum is de foto-expositie ‘Jong in de haven’ te zien van de Wereldhavendagen.

Deze expositie geeft een beeld van de jongeren die nu en in de toekomst een carrière maken in de haven van Rotterdam. Het toont de diversiteit in het maritieme werkveld en neemt de bezoeker mee naar de verschillende beroepen die er zijn in de haven. De 45e editie van de Wereldhavendagen vindt dit jaar plaats op 2, 3 en 4 september. (www.wereldhavendagen.nl).

Het Maritiem Festival vindt plaats van 27 augustus t/m 4 september bij het Maritiem Museum Rotterdam en is tot stand gekomen met dank aan Rotterdam Festivals. 


Bijlagen en downloads

Maritiem Museum Rotterdam Maritiem Festival 2020 foto Marco de Swart
Download bestand