01 juni 2023

Persbericht: Historische schepen maken zich klaar voor vertrek

Historische schepen maken zich klaar voor vertrek

De kaartverkoop voor de historische rondvaarten van het Maritiem Museum Rotterdam is van start gegaan! Van 24 juni t/m 20 augustus gaan de schepen van het museum drie keer per week de Nieuwe Maas op. De opvarenden ontdekken de moderne wereldhaven van Rotterdam. In de Maritiem Museum Haven maken ze kennis met de geschiedenis en het Nederlands maritiem erfgoed. Tickets zijn online te boeken.

Historische motorsleepboten, stoere stoomschepen en het unieke zeilschip HELENA nemen opvarenden mee langs Rotterdamse highlights. Daarnaast bezoeken de zeebonken de Maritiem Museum Haven en de werkplaatsen van het museum. Ontdek in een middag het varend erfgoed van Nederland. De route van 1,5 uur gaat langs Erasmusbrug, Euromast, ss Rotterdam, Katendrecht en Hotel New York.

Op zaterdag 24 juni gaat het vaarseizoen officieel van start. Bezoekers kunnen dan aan boord stappen voor een vaart met de Pieter Boele, ’s werelds laatste Rijnstoomsleper. In de maand juli kunnen bezoekers mee op Havendienst 2 of 20, motorsleepboten die tussen 1950 en 1990 het beeld van de Rotterdamse haven bepaalden. Augustus is de maand van de stoere stoomslepers Volharding 1 en Dockyard V. De Volharding is één van de laatste op kolen gestookte stoomsleepboten en de Dockyard behoorde tot de vloot stoomsleepboten van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM). Het zijn sterke stoomslepers: de werkpaarden van de Rotterdamse haven anno 1950.

Speciale vaarten
Op zaterdag 8 juli gaat stevenaak HELENA het water op voor een speciale zeiltocht richting Kinderdijk. De HELENA is vast gastschip in de museumhaven en het oudste nog zeilende binnenvaartschip van Nederland. Als erkend monument hoort dit schip, volgens het Ministerie van Cultuur, tot de top van Nederlands culturele erfgoed. Aan boord kunnen de opvarende genieten van een lunch en steekt men de handen uit de mouwen tijdens het hijsen van de zeilen.

Op zaterdag 24 juni is het mogelijk om met de Pieter Boele mee te varen vanuit Dordrecht naar Rotterdam en op 30 juni vaart de Pieter Boele weer terug.

Bezoek de museumhaven
De opvarenden hebben ook toegang tot de Maritiem Museum Haven. Hier kunnen ze historische schepen bezoeken, meedoen met activiteiten op de kade of een kijkje nemen in de werkplaatsen van het museum. Het museum heeft een smederij en een houtwerkplaats waar op ambachtelijke wijze onderdelen voor de historische schepen en kranen worden gemaakt. Naast de werkplaatsen mag een bezoekje aan ijssalon Loeve niet ontbreken voor een ijsje, zoete wafel of heerlijke koffie. Hier kunnen de opvarenden voor anker gaan en nagenieten van de avontuurlijke vaart.

Koop je ticket online >


Bijlagen en downloads

Maritiem_Museum_Rotterdam_2018_Rondvaart_Havendienst2_fotografie_Theo_de_Man (1).jpg
Download bestand
Maritiem_Museum_Rotterdam_Pieter _Boele_fotografie_Theo_de_Man (19).jpg
Download bestand
Maritiem_Museum_Rotterdam_rondvaart_Fotografie_Theo_de_Man_(108).jpg
Download bestand
Maritiem_Museum_Rotterdam_rondvaart_fotografie_Theo_de_Man (16).jpg
Download bestand