17 november 2023

PERSBERICHT | Expositie over de impact van het slavernijverleden op een jonge Rotterdammer

Britney Lindo - Stille gronden, diepe wateren 

Expositie over de impact van het slavernijverleden op een jonge Rotterdammer 

Op de ramen naast de entree van het Maritiem Museum Rotterdam is sinds kort een prachtige schildering te zien. Het werk verbeeldt de centrale boodschap die spoken word artist Britney Lindo als gastcurator voor het museum heeft geschreven in het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. De scheepvaart heeft een cruciale rol gespeeld in ons koloniale- en slavernijverleden en al langere tijd heeft het museum aandacht voor dit onderwerp.   

Britney Lindo gastcurator 
In de samenwerking met spoken word artist Britney Lindo zet het Maritiem Museum de volgende stap in de dialoog met de stad. Van participatie en klankbordgroepen naar co-creatie. We openen onze deuren om het gesprek te voeren. Geïnspireerd door de collectie van het Maritiem Museum legt Lindo de verbinding tussen het Nederlands slavernijverleden en de maritieme wereld. In haar verhaal maakt zij de bezoekers deel van de tweestrijd die zij voelt met haar stad Rotterdam. Enerzijds houdt Britney van de plek waar zij is opgegroeid, anderzijds heeft zij meer en meer moeite met het verleden van de stad die haar voorouders zoveel pijn heeft gedaan.  

Raamschildering bij spoken words  
Voor het verbeelden van deze tweestrijd is samenwerking gezocht met de Rotterdamse kunstenaars Marloes de Kiewit (raamschildering) en Tom Vincentie (betiteling). Voor zowel bezoekers van het museum als toevallige passanten is een bijzondere, grote raamschildering te bewonderen waarin de impact van het slavernijverleden op het leven van individuele Rotterdammer is verbeeld. 

Beluister het verhaal van Britney 
Scan de QR code op het raam of neem plaats op de bank en luister naar het verhaal van Britney. In zeven hoofdstukken van ieder twee minuten gaat zij het gesprek aan met de stad, het water en de tijd. Een reis vol emoties die voor veel mensen in Rotterdam met een gedeeld verleden, zeer herkenbaar zal zijn.   

 

 

 


Bijlagen en downloads

Foto 3 optie.jpg
Download bestand
Foto 3.jpg
Download bestand
PA263485bew.jpg
Download bestand
Plaatsing foto's
Download bestand
Expo op de gevel
Download bestand
Britney Lindo
Download bestand
Expo op de gevel
Download bestand
Expo op de gevel
Download bestand