13 februari 2024

Persbericht: Maritiem Museum Rotterdam viert 150-jarig jubileum

Op 15 februari dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Dat wordt het hele jaar door gevierd met een breed scala aan feestelijke activiteiten, een speciale jubileumwebsite én een overheerlijke verjaardagsactie in het museumcafé: een stuk appeltaart voor maar 150 cent.

De oorsprong van het museum ligt aan de Veerkade. Daar bevond zich het vroegere clubgebouw van de Koninklijke Yachtclub, dat werd geopend in 1852 door koning Willem III. Zijn broer Prins Hendrik, de voorzitter van de Yachtclub, besloot in 1874 de verzamelde voorwerpen van Rotterdamse reders, wetenschappers en verzamelaars, tentoon te stellen voor het grote publiek en legde daarmee de basis voor het huidige Maritiem Museum.

Het Maritiem Museum verzamelt, onderzoekt en presenteert een collectie die behoort tot de wereldtop. We zijn er trots op dat we al 150 jaar lang bezoekers kunnen inspireren met maritieme verhalen en objecten van vroeger en nu - met daarbij een blik op de toekomst.

In de week van 15 februari – de oprichtingsdatum van het museum - trappen we het jubileum af met een feestelijk evenement voor relaties en de lancering van de jubileumwebsite, die je meeneemt op ontdekkingsreis door 150 jaar maritieme geschiedenis.

Deze zomer pakken we extra feestelijk uit met een bomvol programma: we brengen de gerenoveerde Stadsgraanzuiger 19 weer op stoom, onze schepen gaan de Nieuwe Maas op tijdens de historische vaarten, er komen havenconcerten en we sluiten af met een bijzonder Maritiem Festival en een vlootschouw bij de Wereldhavendagen, waar de historische schepen van het museum in de spotlight staan.