18 april 2024

Persbericht: Leerlingen winnen met ideeën over hergebruik onderdelen offshore wind-industrie

Leerlingen winnen met ideeën over verduurzaming offshore windsector

Maritiem Museum laat jongeren meedenken over duurzame oplossingen

Met hun ideeën over vervoer en hergebruik van onderdelen voor de offshore windsector wonnen leerlingen van het Melanchton Bergschenhoek en Northgo College Noordwijk op  woensdag 17 april het technasiumproject van het Maritiem Museum Rotterdam, in samenwerking met Veronica Breed en Thijs Schutte van Royal Roos.

Van het Maritiem Museum Rotterdam en Royal Roos kregen technasiumleerlingen de opdracht duurzame oplossingen/toepassingen te bedenken voor het hergebruik van zogenaamde cradles. Cradles zijn stalen constructies die het mogelijk maken om monopiles, rotorbladen en turbines liggend te transporteren of om ze veilig op te slaan. Royal Roos print deze cradles met 3D-printers, aangezien deze makkelijker en sneller op maat te maken zijn dan de gebruikelijke houten of stalen varianten. Na afloop van het transport blijven de cradles over en daarom wordt er gezocht naar een duurzamer oplossing.

Scholieren van zeven technasia verdiepten zich in de meest duurzame en veiligste oplossing van dit probleem. Hoe kunnen deze stalen constructies worden aangepast zodat ze veilig en efficiënt aan dek gestapeld en bevestigd kunnen worden. 

Jaarlijks educatief programma

De ontwerpen van het team van het Melanchton Bergschenhoek en Northgo College Noordwijk kwamen als winnaars uit de bus. Tijdens de finale, die woensdag 17 april plaatsvond in het Maritiem Museum, werden presentaties gegeven en prototypes getest. De winnende leerlingen kregen een oorkonde van het Maritiem Museum en daarnaast de kans om zich een jaar lang in het museum te presenteren met een speciaal opgenomen filmpje voor de tentoonstelling Offshore Experience. Daarmee gaan ze de strijd aan met andere innovatieve maritieme plannen van bedrijven en studenten. Bezoekers van de Offshore Experience kunnen stemmen op het beste idee. Voor de leerlingen is dit een unieke kans om hun idee met de bezoekers van het museum te delen. 

Het Maritiem Museum organiseert jaarlijks dit educatieve project om leerlingen aan het denken te zetten over duurzame oplossingen voor de toekomst. Dit wordt mogelijk gemaakt door samen te werken met een partner uit de maritieme sector en de stichting VerolmeTrust: een jarenlange bondgenoot in het mogelijk maken van vooruitstrevend techniekonderwijs.  

Offshore Experience: de zoektocht naar nieuwe energie op zee

Het technasiumproject hoort bij de Offshore Experience van het Maritiem Museum. In deze tentoonstelling gaan bezoekers op een uitdagende zoektocht naar energie. Ze wanen zich aan boord van een platform op zee en ervaren het uitdagende werk van boormeesters, kraanmachinisten en helikopterpiloten. Wie lukt het om bij metershoge golven een container vanaf een schip aan boord van het platform te hijsen?