Persbericht: Jubileumfeest aan het water bij het Maritiem Museum Rotterdam

Familiepicknick en de stoommachines onder stoom

Het jubileum van 150 jaar Maritiem Museum wordt gevierd, op zaterdag 1 juni, met een familiepicknick aan het water in de Maritiem Museum Haven. Voor maar 150 cent kunnen bezoekers genieten van een uitgebreide en diverse lunch, muzikaal vermaak en demonstraties. De picknick is de aftrap van het stoomweekend. Een weekend waarbij alle stoomschepen, stoomkraan Boele 10 en Stadsgraanzuiger 19 weer op stoom zijn en demonstraties overslaan (laden en lossen) geven en het publiek het verhaal vertellen over hoe  er vroeger in de haven gewerkt werd.

Gerenoveerde Stadsgraanzuiger 19 onder stoom

Het stoomweekend  (op 1 en 2 juni) is ook een mijlpaal in de renovatie van dit bijzonder object.  De Stadsgraanzuiger 19 is de laatste, nog werkende graanelevator ter wereld. Een krachtig voorbeeld van innovatie in de maritieme sector, die een belangrijk verhaal vertelt over de ontwikkeling van de moderne haven en onze worsteling met de technologische vooruitgang.

De Stadsgraanzuiger 19 is afkomstig uit België en daar wordt een graanelevator een graanzuiger genoemd. Het Museum aan de Stroom (MAS) werd in 2015 'co-ouder' van dit varend erfgoed. De twee musea hebben sindsdien samengewerkt om de Stadsgraanzuiger 19 te renoveren en terug te brengen in de oorspronkelijke en werkende staat.

Lezing Stadsarchief Rotterdam

De meeste graanelevatoren in de Rotterdamse haven werkten voor de Graan Elevator Maatschappij (de GEM). Van dit bedrijf is een groot archief bewaard bij Stadsarchief Rotterdam. Gerrit Verhoeven, historicus en archivaris, geeft dit weekend tweemaal een presentatie over het ontstaan en de groei van de GEM. De presentatie is gratis toegankelijk en vind plaats op zaterdag 1 juni 11:00u en zondag 2 juni 15:00u aan boord van het historische schip de ‘Geertruida’.

Rondvaarten en rondleidingen

Gedurende de dag zullen ook de fluisterboten van het Maritiem Museum af en aan varen zodat men het hele spektakel vanaf het water kunt bekijken. Daarnaast is er ieder half uur een gratis rondleiding over de steiger door een gids.