23 juli 2024

Persbericht: Maritiem Museum Rotterdam krijgt eigen windmolenwiek

Maritiem Museum Rotterdam krijgt eigen windmolenwiek        

Duurzaam speeltoestel in de Maritiem Museum Haven

Aan de kade van de museumhaven van het Maritiem Museum kun je sinds maandag 22 juli bolderen op een windmolenwiek. Deze ‘Boulder Blade’ is een van de speeltoestellen van Blade–Made.  Dit Rotterdamse voorbeeldbedrijf voor de circulaire economie transformeert windmolenwieken die niet meer aan een turbine kunnen draaien tot duurzame objecten die functioneel, mooi en duurzaam zijn. De Boulder Blade maakt deel uit van de zomerprogrammering van het Maritiem Museum. Het museum bestaat dit jaar 150 jaar en trakteert daarom de bezoekers op een uitgebreid programma voor jong een oud.

Zomerprogramma Maritiem Museum Rotterdam

In de aanloop van de nieuwe kinder-doe-tentoonstelling 'Plons! De toekomst van de zee.' biedt het museum een uitgebreid zomerprogramma waarbij er ook stilgestaan wordt bij de toekomst van onze wateren, rivieren en oceanen. Naast de vaste tentoonstellingen wordt er in de museumhaven plastic opgevist, wordt er met gerecycled materialen geknutseld, leren de bezoekers hoe ze plastic zelf kunnen recyclen en denken de kinderen, in de LEGO challenge, mee over schoon water in de toekomst.

Boulder Blade

Het belangrijkste materiaal van Boulder Blade is een LM 19.1 windturbineblad dat onderdeel was van windturbines die energie opwekten in een windpark in het noorden van de provincie Friesland. De volledige lengte van zo'n blad is 19,1 meter en de boulder is gemaakt van twee zogenaamde root-ends (het deel waarmee de wiek aan de turbine kop is bevestigd). Het ene root-end is afgezaagd om de Boulder Blade op te tillen, het andere werd vermaakt tot boulder element.

De valondergrond is ook circulair en bestaat uit natuurlijk materiaal van kokossnippers. Boulder Blade is gekeurd en gecertificeerd als speeltoestel door het Keurmerkinstituut Nederland.

Blade–Made

Blade–Made biedt een schaalbare oplossing voor de windindustrie door de bladen te hergebruiken als bouwmateriaal voor speeltoestellen, straatmeubilair, gevelpanelen en infrastructurele werken zoals geluidsschermen langs de snelweg. Door de wieken te gebruiken voor andere doeleinden dan hun oorspronkelijke, behoudt Blade–Made de waarde en vermindert het de CO2 uitstoot aanzienlijk in vergelijking met recycling (versnipperen of verbranden) en het gebruik van nieuw bouwmateriaal.