28 augustus 2024

Persbericht: Maritiem Festival laat Maritiem Museum Haven bruisen

Maritiem Festival laat Maritiem Museum Haven bruisen

 

Het Maritiem Museum Rotterdam sluit haar jubileumzomer ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan, bruisend af met het Maritiem Festival (7 en 8 september). In het weekend van de Wereldhavendagen is er een vol programma voor jong en oud en liggen de schepen in de Maritiem Museum Haven zij aan zij in de haven. De havenkranen komen in actie en met vrolijke optredens en workshops zwieren we de zomer uit!

 

In werkplaats 1, de houtwerkplaats, bouwen we samen met het Hout- & Meubileringscollege een reddingssloep voor onze coaster ‘Zeemeeuw’. Terwijl studenten en vrijwilligers/medewerkers de reddingssloep afbouwen kunnen de jonge bezoekers ook aan de slag en hun eigen modelbootje bouwen. In werkplaats 2, de metaalwerkplaats, laat kunstenaar Erik Joppe zijn eigen kunstwerken zien, gemaakt van metaal en in de smederij, werkplaats 3, gaat smid Bas met het publiek aan de slag om een gezamenlijk kunstwerk te smeden.

Drie maritieme foto expo’s 

Tijdens het Maritiem Festival laten we drie keer bijzondere maritieme fotografie zien. Met allebei de benen op de grond kun je door deze beelden ervaren hoe het leven en werken op zee kan zijn. Wie zijn de mensen aan boord en wat zijn hun drijfveer, hun geluksmomenten en angsten? Kijk mee in het leven en werken op zee.

In samenwerking met de Seafarers Trust presenteren we een ontroerende serie beelden die het leven van zeevarenden toont. De foto's zijn te bezichtigen op de ramen van het Leuvepaviljoen.

Iedere maand kunnen leden van de Facebookpagina 'Havenvrienden' foto's insturen rond een thema. Iedere maand wordt een winnaar gekozen. Tijdens het Maritiem Festival zijn de maandwinnaars van 2023 te zien in een unieke pop-up tentoonstelling in het historische schip de ‘Geertruida’.

In het kader van het 200 jaar jubileum van KNRM (Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij) is een fototentoonstelling te zien van Jeroen Hofman en Robin de Puy. De foto's zijn te zien op de gevel en in de entreehal van het museum.

Gastschepen

Dit weekend is de zeilende visserijvloot te gast en daarnaast de vele schepen die door de jaren heen gebruikt werden voor het werk in de haven. Denk hierbij aan motorsleepboten en stoomslepers, maar ook de parlevinkers en de beurtvaarders waren van belang voor de voortgang van het leven en werken in de haven. Daarnaast zijn natuurlijk de historische dienstschepen van het havenbedrijf en reddingboten van de KNRM van de partij.

Musea te gast

In Nederland zijn er meerdere maritieme musea en musea met een maritieme link. Een aantal hiervan zijn dit weekend te gast in de Maritiem Museum Haven. Loop eens langs en maak ook kennis met deze musea en hun collectie. Bij sommige musea zou je in eerste instantie niet denken dat ze iets met de maritieme wereld te maken heeft, maar wordt toch de maritieme wereld behandeld of zijn er objecten in de collectie die daarmee te maken hebben. Nieuwsgierig geworden? Kom dan langs bij de museumstraat, aan de kade van de museumhaven.

Het Maritiem Festival vindt plaats 7 en 8 september bij het Maritiem Museum Rotterdam en is tot stand gekomen met dank aan Rotterdam Festivals.