11 september 2024

PERSBERICHT: Slavernijverleden in de toekomst belicht

PERSBERICHT

 

Nieuw onderdeel op expo Bestemming Havenstad
Slavernijverleden in de toekomst belicht

 

In de tentoonstelling Bestemming Havenstad in het Maritiem Museum Rotterdam stappen bezoekers sinds 2022 in een virtuele metro en reizen ze door het verleden en heden van Rotterdam. Ze ervaren hoe deze stad gevormd is door het water, de havens, arbeid en handel. De reis eindigt op Station Horizon. Ieder jaar nodigt een andere gastcurator de bezoekers uit om naar de toekomst te kijken. Dit jaar is het de beurt aan MaMA Rotterdam. In hun achterban is de vraag uitgezet om een visie te geven op hoe we in de toekomst omgaan met het slavernijverleden. Kunstenaars Serana Angelista en Jaasir Linger zijn hiermee aan de slag gegaan.

 

 

De erfenis van het koloniaal en slavernijverleden reikt verder dan de uitbuiting van land, grondstoffen en fysieke krachten van slaafgemaakten. Vanuit superioriteitsdenken legde het Westen de gekoloniseerde bevolking hun taal, cultuur en religie op. Dit tastte het zelfbeeld en het cultureel erfgoed van de inheemsen, de tot slaafgemaakten en de marrons aan, met als gevolg dat hun authentieke expressie is onderdrukt.

Toekomst
Station Horizon wisselt elk jaar van inhoud. Na de eerste editie over de Rotterdamse haven in 2200 door LOLA landschapsarchitecten, is het nu dus tijd voor een heel ander onderwerp. Het slavernijverleden staat in de historische context al centraal in station Leuvehaven op dezelfde expositie. Hier gaan we in op de rijkdom en de ellende die voortkwam uit het verleden van de stad Rotterdam. Met de installatie op Station Horizon maken we een sprong in de tijd: Hoe gaan we verder na de excuses van de Nederlandse overheid en het Herdenkingsjaar Slavernijverleden? De nieuwe invulling op Station Horizon is vanaf 4 oktober te zien.

Maritiem Museum Rotterdam
In het Maritiem Museum ontdek je de enorme invloed van de maritieme wereld op ons dagelijks leven. Ga mee op reis door ons maritieme heden en verleden in eigentijdse tentoonstellingen voor grote én kleine avonturiers. Luister naar verhalen, bewonder topstukken uit onze vooraanstaande collectie of doe mee aan een van de vele activiteiten. Het museum ligt in de oudste en grootste museumhaven van Nederland waar je op historische schepen en kranen beleeft hoe de wereldhaven Rotterdam op déze plek begon. Maritiem Museum Rotterdam, een wereld die je raakt!

MaMa
MaMA’s programma is geworteld in jongeren- en populaire cultuur en speelt zich af in die gebieden waar bredere culturele ontwikkelingen – van sociale, maatschappelijke, technologische of economische aard – zichtbaar worden binnen de hedendaagse kunstpraktijk. Nieuwe tendensen ontstaan immers vaak buiten de institutionele sfeer; on- en offline, in de privésfeer of het publieke domein. Dit is de omgeving waar collectieve activiteit het best gedijt en waar cultuur en creativiteit zich manifesteren zonder toestemming van ‘het instituut’. MaMA volgt de ontwikkelingen van een jonge generatie kunstenaars op de voet: Deze in huis halen, ondersteunen, ontwikkelen en tonen is waar MaMA zich hard voor maakt.

Kunstenaars
Serana Angelista (Amsterdam 1992) is een beeldend kunstenaar met een achtergrond in grafisch ontwerp die onderzoekt hoe biculturalisme de grens tussen verbeelding en realiteit vervaagt. Angelista beschouwt diens tweede thuis, Curaçao, als een fantoomplaats. Gescheiden door de oceaan, wordt deze plek vanuit Angelista’s herinneringen benaderd, waarbij de fragiele grens tussen het tastbare en het fictieve wordt opgezocht. Door middel van alternatieve grafische technieken wordt visueel gestalte gegeven aan imaginaire verbeelding en de kwetsbaarheid van het fotografisch geheugen op de proef gesteld.

Jaasir Linger (1991) is een interdisciplinair beeldend kunstenaar, fotograaf en filmmaker met Surinaamse wortels die zich verhoudt tot het Surinaams cultureel erfgoed en de gedeelde koloniale geschiedenis van Suriname met Nederland. Al zijn kunstwerken bevatten elementen van de traditionele Afro-Surinaamse Winti religie en cultuur. Linger studeerde in 2019 af aan de Fotoacademie Amsterdam als autonoom beeldmaker en behaalde in 2023 zijn Master of Arts aan het Sandberg Instituut. In 2017 won hij de ‘Gouden Freelancer Award’ met de interactieve documentaire 'VPRO – Gliphoeve – Een Vergeten Strijd’.