26 september 2024

Persbericht: Plons! leert kinderen oplossingen bedenken

Plons! leert kinderen oplossingen bedenken

Nieuwe kinder-doe-expo vervangt icoon

Een nieuwe en fascinerende onderwaterwereld voor kinderen opent 26 oktober haar deuren in het Maritiem Museum Rotterdam. De kinder-doe-expo ‘Plons! De toekomst van de zee’ is de langverwachte opvolger van 'Professor Plons'. Meer dan dertig jaar leerden kinderen spelenderwijs over de maritieme wereld. Deze nieuwe expo zal de icoon vervangen en brengt het leven met water op een unieke manier.

In deze tentoonstelling worden jonge bezoekers ondergedompeld in de fascinerende (onder)waterwereld. De nieuwe tentoonstelling laat kinderen van 4 t/m 12 jaar nadenken over de kansen die de zee biedt om de uitdagingen rond klimaat, vervuiling en de energietransitie aan te gaan.

Zeeboerderij
Bezoekers gaan langs ‘maakplekken’, interactieve installaties waar ze op een speelse manier worden uitgedaagd hun creatieve brein aan te zetten. Zo kunnen ze een zeeboerderij ontwerpen en plastic troep uit de zee verwijderen. Kinderen gaan prenten van vissen en zeedieren inkleuren en scannen waarna ze vrij kunnen worden gelaten in zee. Ook worden kinderen uitgedaagd om zoveel mogelijk energie te verzamelen. De wereld barst immers van de energie. Denk bijvoorbeeld aan olie en gas, maar ook schone energie als de wind, golven, eb en vloed en natuurlijk de zon. Aan het eind van het bezoek krijgen de kinderen de resultaten, samen met een digitaal cadeautje (een foto van zichzelf in een onderzeeër) per mail. Een ander uniek onderdeel van de tentoonstelling is een spectaculaire interactieve installatie, die reageert op de bewegingen van bezoekers. In drie zones stap je in de wereld van het water aan de kust, de diepzee en de open oceaan, waarbij planten en dieren reageren op de bewegingen van bezoekers.

Gigantisch speelschip
Voor de allerkleinsten zijn er diverse speeltoestellen, zoals een groot schip centraal in de ruimte. Aan dek kunnen allerlei maritieme spelletjes worden gespeeld; kinderen kunnen de vlag hijsen om te seinen, knopen leggen en bekijken welke lading ze mee willen nemen op het schip.

Creatief nadenken
In de doe-expo worden kinderen aangesproken op vaardigheden als creatief nadenken, oplossingsgericht bezig zijn en samenwerken. We laten kinderen zien dat handelen effect heeft: positief of negatief. We wekken interesse in de maritieme wereld en creëren begrip voor een verantwoorde en duurzame omgang met flora en fauna.

Trots
“Het Maritiem Museum heeft een naam hoog te houden als familiemuseum”, zegt Bert Boer, Algemeen Directeur. “Met de realisatie van de nieuwe expo introduceren we e en jonge generatie in de maritieme wereld. Maar niet alleen dat. Voor velen is Plons! de eerste kennismaking met een museum in het algemeen. Wij zetten ons ervoor in dat kinderen door te spelen kunnen leren.”

Partners
De tentoonstelling is tot stand gekomen met de steun van partners uit de maritieme sector, fondsen en stichtingen en particulieren. Onder de belangrijkste partners
MS Amlin Marine, DEME, Peterson, Heerema, Allseas, GustoMSC | NOV, Cultuurloket DigitALL, Stichting Droom en Daad, Stichting Bevordering van Volkskracht en de Samenwerkende Maritieme Fondsen.